Cikk
Based On Bass
@ Soho, 2002.02.15
Palotai, 3PM, Corp, Spawny, Ihi, Cheeba, Saliva, Suzuki Samurai, Quicky
Az igazat megvallva vegyes érzelmekkel vártam a péntek estét. Egyik oldalon ugye állt a dolog, miszerint Palotai Zsolt, minden partizó „Apu”-ja látogat el hozzánk, aki finoman szólva is meghatározó ember a tört ritmusok világában.
Másrészt visszaemlékezve legutóbbi szegedi szereplésére, joggal volt várható, hogy sokan, nagyon sokan jönnek majd el a buliba, lévén Palotai nagy név. A sötét oldalra kerül még a legutóbbi szettje, ami nem volt túlságosan ínyencfalat. Node hagyjuk a várakozás gondolatait, nézzük mit kaptunk most! Nem sokkal 11 óra előtt érkeztem a színhelyre, és máris észleltem, hogy a „sötét oldal” egyik gondolata bejött.
Roppant népes tömeg fogadott a földszinten, legalábbis korábbi BoB rendezvényekre ez nem volt jellemző ilyen „korai” időpontban. Persze amíg elférünk addig ez nem lehet olyan nagy baj. Azt is észrevehettük, hogy a belépő ára inflációkövető, de 500 forintot mindenki kibír, főleg ha olyat kap érte… Nade ne szaladjunk ennyire előre!A lenti szinten Suzuki „Ákos” Samurai melegítette be a népes hallgatóságot a tőle megszokott kellemes atmoszférikus dobbasszussal. Az ismerősök üdvözlése után muszáj volt megnézni, mi is zajlik ezidőtájt a táncparketten. Ott, a warm up szerepét 3pm/6.seb. lemezei töltötték be, garage és finomabb house muzsikák voltak terítéken, amiket hallva néhányan már el is kezdték a mozgolódást. Nekem újból le kellett néznem a lenti szintre, hiszen beszélgetni is illik a rég nem látott cimborákkal.
Lent ülve nemsokkal éjfél előtt a figyelmesen szemlélődő észrevehette, hogy az akkor megérkező Palotai, arcába húzott kapucnival a felső szintre oson. Rá negyed órára el is kezdte a zenélést.Innen kezdve pedig „sajnos” el kell kezdenem az ömlengést. Mert ilyen szettet bizony ritkán hallhat az emberfia.Várható volt, hogy breakbeat lemezeit veszi először elő Zsolt, így is lett.A kemény es táncos lemezek hamar hatalmas hangulatot teremtettek, szinte az egész ház táncolt. Ekkor hallottam (a saját számból) az estét talán legjobban leíró mondatot: „A Fater szetb*ssza a házat!”Nos igen. De nem keményedtünk ám egész este, Plump Djs és társait követően szép lassan átcsusszantunk dobbasszusba. Ekkor már nagyon tömve volt a parkett, és sajnos a színpad is. (Úgy látszik ez nemcsak a fővárosban lehet probléma)A rossz arcokat azonban feledtette a zene. Finoman elhelyezett, nem túlzásba vitt rewindok a megfelelő helyen, ki nem hagyható régebbi floorfillerek (Kerb Crawler, Soul) mellett kaptunk a nyakunkba újabb lemezekbol is. Ezután már Szegeden is megőrülnek az emberek a Squash-ra, és ekkor hangzott el egyik kedvencem az új High Contrast 12”-esrol.A lenti helyszínen Suzuki után Spawney következett. Pörgősebb zenéket játszott, idomulva a fenti „húzósabb” zenékhez. Lassan melegítette az embereket, így aki lent kezdte az belekóstolhatott mi is vár rá a magasabb szinten lévo tánctéren.Az Ivadék után az általam annyira hiányolt chill vette át a főszerepet,
Saliva tolmácsolásában. Pihentető zenék, es egy-két fotel. Ez várta a fenti pörgésben megfáradt embereket. A hangerő elviselhető, beszédhez még éppen jó. Ekkor Ihi es Csaby finom jammelésbe kezdett. A tömeg lazán bólogatva nyugtázta ezt. Finom trip-hop muzsikák, és elszállós dallamok uralkodtak ekkor már. Szóval megint igazi lazítós volt az alsó szint, pont ahogyan szeretjük.Mindeközben fent, mikor már mindenki a megőrülés határán járt, Palotai visszafogta a tömeget, és legnagyobb meglepetésemre 110 bpm körüli zenékkel pihentetett. Majd később felcsendült a Propellerheads örökzöldje, a Take california. A lábak mozogtak, és már meg sem lepődtünk, amikor hallottuk a Brown paper bag es a Warhead ütemeit, csak a fülig érő szájakból láthattuk, hogy mindenki nagyon jól érzi magát.Nem felejthetjük ki a beszámolóból Quickyt, aki a pultban végig hihetetlen precízen es színesen egészítette ki a zenét Kaos padjával. Néha talán kicsit jobban a háttérben maradhatna, de ez volt minden kifogás, amit vele szemben emelhetünk. Palotai után szegedi üdvöskénk Corp vette át a lemezlovasi kötelezettségeket, és a táncolókat a parketten tartva hallatta a tőle megszokott technoid vonalat.Amikor távoztunk egy késői hajnali percben, még mindig sokan ropták. Talán a legjobban sikerült bulihoz volt szerencséje, aki ott volt, és izgatottan várjuk a második születésnapját ünneplő Based on Bass két napos születésnapi buliját március hónapban. Szóval stay tuned!
Forrás: http://old.drumandbass.hu/
ézsiás + lunatic, 2002.02.21

20020215 Soho